zondag 16 december 2007

De Hooligans

Zogauw de pups een week of 10 zijn gaan ze met de andere honden mee het terrein op. Tuurlijk weten ze dan nog niet waar die neus voor gebruikt wordt maar ze lopen mee, kijken naar de volwassen honden en leren zo dat niet alles kan en mag. Gehoorzaamheid is een eerste vereiste, dit zijn de eerste lessen en misschien wel de belangrijkste, het leren luisteren ook op afstand, leren terugkomen, leren 'en meute' lopen. We kunnen het ons niet permiteren dat de honden alle kanten uitstuiven,hun neus gebruiken en de rest van de wereld vergeten.
Het zou in sommige situaties zelfs levensgevaarlijk zijn voor honden en weggebruikers.
Onze Hooligans,Ginger en Gemma,kregen vandaag extra training, privétrainig want ze gingen deze keer niet met de volledige meute aan 't werk.
Samen met Zoë,die loops staat en gisteren teveel de aandacht van de reuen zou afleiden, mochten ze hun 'ding' doen. Dat ding bestaat uit het opsporen van konijn (liefst geen ree )en het achtervolgen of uitwerken van het spoor. Het leren van die geursporen te herkennen gaat niet bij elke beagle snel,zoals ons Gemma laat blijken. Ze staat nog in de beginsporen terwijl Ginger vandaag het 'echte' luid geven liet horen.
Aangestoken door Zoë begon Ginger met een aarzelend,hoog stemmetje aan te geven dat de grond wel erg lekker rook. Uiteindlijk probeerde Gemma ook haar neus uit maar er kwam geen stemgeluid bij. Ze vind het snuffelen wel fijn maar weet nog niet waarover het gaat. Vandaag hebben we dus geoefend met 3 hondjes. Veel moeilijker, maar ook rustiger en leerzamer voor het jonge grut, nu moeten ze zelf aan de slag, er is minder druk op 't konijn waardoor deze niet zo snel zal opspringen en geur afgeven.
De schrale, droge wind maakt het voor de honden nog eens extra moeilijk. We zijn niet ontevreden, Ginger heeft zeker jachtpassie in zich, Gemma da's nog een ? Misschien als er eens een langoor voor haar neus/ogen wegspurt gaat het €tje wel vallen.

Meer foto's : Training van de jonge honden
Nog enkele sfeerfoto's van vandaag.
Sporen van konijn

Aan de waterkant.

Bomen met een rare uitwas.


Goed verborgen door schutkleuren een paddestoel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat interessant om te lezen over de jacht training, Leen.
Van mij mag je daar nog heel veel logjes over vol schrijven!